Het coronavirus is een zeer besmettelijk virus en sommigen worden na besmetting ernstig ziek. Daarom stellen we ons de vraag hoe we besmetting kunnen voorkomen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet (ernstig) ziek worden als we toch besmet geraken.
Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat het coronavirus via voedsel kan worden doorgegeven. Het virus heeft mensen nodig (levende cellen) om te overleven, geen voedingsproducten. Het kan wel enige tijd overleven op de buitenkant van de producten of op verpakkingen. Daarom is het zeer belangrijk om de hygiënische maatregelen nauw op te volgen. Eigenlijk doe je dat sowieso best altijd. Daarenboven is het nu even beter om fruit en groenten zonder verpakking ook te schillen of te pellen en geen rauwe producten te eten. Verhit alles voldoende lang (minimum 4 minuten aan +/- 65°C). Deel nu ook liever geen bestek of servies met anderen.
Bronnen:
Als we gezond zijn, werkt ons immuunsysteem optimaal en is de kans dat we ziek worden kleiner. Leeftijd, roken, slaaptekort, obesitas en voedingstekorten daarentegen, zijn factoren die bij gezonde mensen ervoor kunnen zorgen dat de kans om ziek worden, groter is. Dat komt omdat hun weerstand dan minder sterk is. Met een goede weerstand word je dus minder snel ziek en als je ziek wordt, herstel je sneller. Soms kan je ook gewoon pech hebben en word je, ondanks een goede gezondheid en een prima weerstand, toch ernstig ziek.
Om voor een goede weerstand te zorgen, is het dus van groot belang dat je niet rookt, voldoende beweegt, niet te veel alcohol drinkt, voldoende slaapt en gezond eet. Dat nu ineens gaan doen, heeft niet veel zin om je onmiddellijk te beschermen tegen ziekte. De gunstige effecten merk je immers pas na enige tijd. Toch is het nooit te laat om te stoppen met roken, om meer gaan te bewegen of gezonder te eten!
Verschillende vitaminen (A, B6, B12, C, D, foliumzuur) en mineralen (ijzer, selenium, zink, koper) zorgen voor een goede werking van ons immuunsysteem. Wanneer je evenwichtig en gevarieerd eet volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek, dan krijg je van de meeste van deze stoffen voldoende binnen. Supplementen zijn dan niet nodig. Een uitzondering hierop is misschien vitamine D, dat voor een groot deel door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook als je de voorbije tijd (meerdere maanden) niet zo gezond hebt gegeten, zou het kunnen dat je tekorten hebt aan bepaalde vitaminen of mineralen. Daarnaast hebben bepaalde groepen (bv zwangeren) soms een grotere behoefte en kunnen onvoldoende vitaminen en mineralen uit hun voeding halen. Voedingssupplementen zijn dan soms wel nodig. Een diëtist of huisarts kan je helpen om eventuele tekorten vast te stellen.
Bronnen:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/
https://www.nice-info.be/aandachtspunten-voeding-tijden-van-corona
Al te vaak worden er cholesterolverlagende geneesmiddelen, zoals statines, voorgeschreven, terwijl dat niet echt nodig is. Een te hoge cholesterol (hypercholesterolemie) verhoogt het risico op hart- en vaatziektes, dus nemen maar liefst anderhalf miljoen Belgen zulke statines. Deze middelen verlagen wel je cholesterol, maar ze nemen niet de oorzaak weg. En die ligt bijna altijd in je leefstijl, vooral je eetgewoontes. De beste behandeling is dan ook gezonder gaan eten.
Met statines heb je trouwens ook wel eens last van de bijwerkingen, bijvoorbeeld spierpijn, buikpijn of misselijkheid. Ook natuurlijke cholesterolverlagende producten, zoals rode gistrijst (gefermenteerde rode rijst), kunnen dezelfde klachten geven. Van gezonder te gaan eten, heb je geen last. Integendeel, je verlaagt daarmee ook het risico op andere ziektes, zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker, om er maar een paar te noemen.
Wil je meer weten over cholesterol en wat je zelf kan doen om hypercholesterolemie zonder medicatie aan te pakken? Kom dan eens naar een infosessie bij Praktijk49 in Diest-Molenstede, een multidisciplinaire paramedische groepspraktijk. De presentatie van de laatste sessie kan je hier alvast downloaden.
Begin september gaan weer heel wat kinderen
en jongeren terug naar school en met hen ook heel wat brooddozen. Maar wat
steek je daar nu eigenlijk allemaal in? En hoe zorg je ervoor dat die alle
voedingsstoffen geeft die je kind nodig heeft om een hele dag te leren en te
spelen. Brood, beleg en groenten mogen niet ontbreken. Je kunt dit nog
aanvullen met een dessertje en/of tussendoortje. Vergeet ook het drankje niet
mee te geven, liefst in een herbruikbare fles.