Aanbevelingen ter preventie van kanker (deel 1)
Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand februari is dat kanker in het algemeen. 4 februari is immers wereldkankerdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://www.worldcancerday.org/
Vorige maand had ik het al over het belang van een gezond gewicht ter preventie
van kanker. Er zijn daarnaast nog tal van andere adviezen. Daarmee zou zo’n 30%
van alle kanker kunnen vermeden worden. Leven volgens die aanbevelingen is
natuurlijk geen garantie dat je nooit kanker krijgt. Het verhoogt zeker wel je
kansen op een lang en vooral een gezond leven. Ik som ze hier even voor je op.
1. Blijf op een gezond gewicht.
2. Kom in beweging.
3. Eet veel volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten.
4. Eet zo weinig mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet en suiker.
5. Beperk het eten van vlees van viervoeters en bewerkt vlees.
6. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers.
7. Drink zo weinig mogelijk alcohol.
8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker.
9. Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk.
10. Na de diagnose kanker: volg deze aanbevelingen, indien mogelijk.
In de Europese code tegen kanker worden er nog een aantal adviezen aan toegevoegd. Ziehier de belangrijkste
· Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak. Maak ook je woning rookvrij en ondersteun het rookvrije beleid op je werk.
· Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm jezelf tegen de zon en ga niet naar de zonnebank.
Bron: https://www.kanker.be/kankerpreventie/minder-kans-op-kanker-met-12-goede-voornemens
Volgende week ga ik weer dieper in op één van deze aanbevelingen.