Paramedisch centrum voor Obesitas en Diabetes

Vanaf 20 april 2024 kan je in Molenstede terecht voor een aanvullende  behandeling voor obesitas en diabetes type 2. Beide aandoeningen kan je sterk terugdringen door leefstijlaanpassingen. Maar wat doe je dan best? En hoe? En hoe houd je dat vol? 

Voeding, beweging, slaap en stress verbeteren is belangrijk, maar niet gemakkelijk. En een intensieve opvolging (tweewekelijks) gedurende een langere periode (9 maanden) is aangewezen. Laat je daarom professioneel begeleiden in het paramedisch centrum. Je vindt er alle zorgverleners onder één dak op zaterdagvoormiddag. Door de groepssessies wordt de behandeling ook heel betaalbaar en blijf je veel beter gemotiveerd.

Registreren kan via deze link: https://forms.gle/hnMMuZ3MhKEhxqHTA


Contacteer ons gerust voor meer informatie!


Post-COVID-19: tegemoetkoming in de kosten van eerstelijnszorg bij aanhoudende COVID-19-symptomen

Bij aanhoudende klachten na het doormaken van COVID-19, contacteer je je huisarts zodat die een diagnose kan stellen. Het RIZIV voorziet een tegemoetkoming als
je arts vaststelt dat je 12 weken na de infectie nog altijd last hebt van symptomen gelinkt aan covid-19 (moeheid, kortademigheid, cognitieve dysfunctie, …) met zichtbare impact op je dagelijks leven. Ook dieetadvies kan dan volledig terugbetaald worden. Over het nut van aangepaste voeding na COVID-19 lees je meer in deze blog.

Rookstopcursus in groep in 2022

In januari 2022 start in Diest een rookstopcursus in groep. Die wordt georganiseerd door Praktijk49 (multidisciplinaire paramedische groepspraktijk) en Het Beverbeekhuis (buurthuis en wijkwerking), met mij als tabakoloog. Iedere roker is welkom.

Gratis infosessie op 10 januari, om 20u. Inschrijven kan via dit formulier.
Rookstopsessies op 24 januari, 31 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 14 maart, 21 maart en 28 maart.
Alle sessies starten om 20u en vinden plaats in Het Beverbeekhuis, TULPENSTRAAT 2A 3290 DIEST.


December 2021 - collega in de kijker

Roman is een even gepassioneerd voedingsexpert als Pascale. Ook hij vindt voorkomen beter dan genezen, dus geeft hij graag voedingsadvies voor een langer gezond leven. Als erkend diëtist kan hij daarnaast ook medisch dieetadvies geven bij ziektes of medische aandoeningen. 


Mei 2021 - nieuw gezondheidslabel voor lokale HORECA

Danny-K-Tess uit Molenstede is de eerste traiteur die dit label heeft ontvangen voor zijn lekkere zarzuela (https://danny-k-tess.metro.rest/?lang=nl).


Een gerecht dat dit label verdient, bevat een ruime portie groenten of fruit en wat vis, mager vlees, gevogelte of tofu, eieren of peulvruchten. Daarbij komt dan nog wat volkoren graanproducten of aardappelen. Er zit geen (of heel weinig) zout, boter of room en suiker in. Zo draagt het bij tot het voorkomen van de meest gangbare (en voedingsgerelateerde) chronische ziektes van bij ons: obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.


In juni gaat hopelijk de HORECA weer open. Met dit label willen we restaurateurs ondersteunen en stimuleren om meer gezonde gerechten op de kaart te zetten én de consumenten helpen om een gezondere keuze te maken. Voor meer info, mail naar mailto:info@dietistindiest.be


NIEUW - vanaf 6 april 2021 - Diabetestraject EQ3


Diabetes (type 2) omkeren is mogelijk

met 4 maanden intensieve begeleiding en volwaardige vervangmaaltijden

voor wie diabetes type 2 en obesitas heeft

Prijs traject:

€450 (mogelijks deels terugbetaald*)  - €200 bij intake + €250 bij 3de consult (week 3)

Inhoud traject:

·       10 consultaties (variërend van 30 – 60 minuten)

o   Intake: diëtistisch onderzoek en diagnose (vaststelling oorzaken, ernst, risico’s en medicatie) + behandelplan (gezondheidsdoelen en voedingsschema op maat)

o   Vervolgconsulten: lichaamsanalyse (BIVA) en evaluatie, eventueel bijsturing behandelplan

·       7 online begeleidingsmomenten via chat/mail

·       36 EQ3-vervangmaaltijden: startpakket (voor de eerste 2 dagen) + degustatiepakket (voor de volgende 7 dagen)

Voor meer informatie: zie https://www.equilibre3.be/herken-je-type/nico-nadia-betes

 


* terugbetaling is afhankelijk van mutualiteit en varieert van €30 tot €60 + RIZIV-terugbetaling tot €191 voor wie door de huisarts worden opgevolgd in het kader van het zorgmodel “Opvolging van een patiënt met diabetes mellitus type 2”


Geleidelijke uitbreiding zorgverlening vanaf 4 mei 2020

02 mei 2020 - opbouw na versoepeling coronamaatregelen

Tijdens deze ongekende gezondheidscrisis zijn er zorgprioriteiten vastgesteld om te zorgen voor een veilig maar vooral effectief dieet. De huidige gezondheidscrisis en de huidige periode van opsluiting verstoren ons dagelijks leven en onze gewoontes. Alle diëtisten hebben te maken met de richtlijnen die sinds 14 maart 2020 in het kader van de inperking worden opgelegd. Alle "niet-essentiële" raadplegingen in privépraktijken, thuis, met inbegrip van raadplegingen voor professionals (bv. topsport) en raadplegingen in ziekenhuizen worden uitgesteld. Hetzelfde geldt voor antropometrische onderzoeken, monitoring van stages, enz. De belangrijkste doelstelling is om de best mogelijke zorg te kunnen bieden aan patiënten die getroffen worden door COVID-19.

Vanaf maandag kunnen diëtisten hun zorgverlening opnieuw uitbreiden, volgens prioriteiten bepaald in de exitstrategie van de overheid:

1. Dringende en essentiële zorg
blijven prioritair:
DRINGEND:  ondervoeding (jong & oud), persoon >65 jaar oud, COVID-19-positieve patiënten die terugkeren van een ziekenhuisopname, kinderen (obesitas, eetstoornissen, voedselgevoeligheden, voedselallergieën, kanker, ...)

ESSENTIEEL:  
- Eetstoornissen 
- Voedingsbeheer van risicopatiënten en niet-gediagnosticeerde patiënten COVID-19 
- Chronisch zieke patiënten: chronisch ademhalingsfalen (COPD, ALS, ...), hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, geschiedenis van beroerte of hartinfarct, hartchirurgie, hartfalen, ...), insulineafhankelijke diabetes die onevenwichtig of met complicaties is, chronisch nierfalen bij dialyse, chronische leverziekte (cirrose), ernstige zwaarlijvigheid (morbide obesitas: BMI > 40 kg/m²) 
- Kankerpatiënten onder behandeling
- Personen met aangeboren onderdrukking van het immuunsysteem (immunosuppressieof die een immunosuppressieve behandeling ondergaan (kankerchemotherapie, biotherapie en/of corticosteroïdentherapie bij immunosuppressieve doses, orgaantransplantatie)
- Zwangere vrouwen vanaf het derde trimester
- Onlangs geopereerde bariatrische chirurgiepatiënten

2. Niet-essentieel voedingsadvies is secundair:
- diëten om niet-medische redenen: vegetarisch/veganistisch
- sportvoeding

3. Tenslotte, worden nog verder uitgesteld:

- voorlichting, educatie en workshops
- conferenties en trainingen

Bron:  FOD Volksgezondheid, Directoraat-generaal Gezondheidszorg, Advies betreffende de voorbereiding van een opbouwstrategie na toekomstige versoepeling maatregelen (RvT/2020/ADVIES-Covid19)  


Corona en voeding – hoe blijven we gezond?

April 2020 – door Pascale Berghmans, oncologisch en nefrologisch diëtist en sportvoedingsdeskundige

Het coronavirus is een zeer besmettelijk virus en sommigen worden na besmetting ernstig ziek. Daarom stellen we ons de vraag hoe we besmetting kunnen voorkomen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet (ernstig) ziek worden als we toch besmet geraken.


Besmetting voorkomen

Kan je besmet geraken via voedsel?

Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat het coronavirus via voedsel kan worden doorgegeven. Het virus  heeft mensen nodig (levende cellen) om te overleven, geen voedingsproducten. Het kan wel enige tijd overleven op de buitenkant van de producten of op verpakkingen. Daarom is het zeer belangrijk om de hygiënische maatregelen nauw op te volgen. Eigenlijk doe je dat sowieso best altijd. Daarenboven is het nu even beter om fruit en groenten zonder verpakking ook te schillen of te pellen en geen rauwe producten te eten. Verhit alles voldoende lang (minimum 4 minuten aan +/- 65°C). Deel nu ook liever geen bestek of servies met anderen.

young-woman-in-a-bathrobe-sneezing-into-a-tissuejpg

Bronnen:

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/kun-je-via-voedsel-besmet-raken-met-het-coronavirus

https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/kun-je-corona-virus-oplopen-via-eten.aspx

Niet (ernstig) ziek worden of je weerstand op peil houden

Weerstand tegen ziekte: je immuunsysteem

Als we gezond zijn, werkt ons immuunsysteem optimaal en is de kans dat we ziek worden kleiner. Leeftijd, roken, slaaptekort, obesitas en voedingstekorten daarentegen, zijn factoren die bij gezonde mensen ervoor kunnen zorgen dat de kans om ziek worden, groter is. Dat komt omdat hun weerstand dan minder sterk is. Met een goede weerstand word je dus minder snel ziek en als je ziek wordt, herstel je sneller. Soms kan je ook gewoon pech hebben en word je, ondanks een goede gezondheid en een prima weerstand, toch ernstig ziek.

Om voor een goede weerstand te zorgen, is het dus van groot belang dat je niet rookt, voldoende beweegt, niet te veel alcohol drinkt, voldoende slaapt en gezond eet. Dat nu ineens gaan doen, heeft niet veel zin om je onmiddellijk te beschermen tegen ziekte. De gunstige effecten merk je immers pas na enige tijd. Toch is het nooit te laat om te stoppen met roken, om meer gaan te bewegen of gezonder te eten!

Immuunsysteem versterken met vitaminen en minderalen of voedingssupplementen

Verschillende vitaminen (A, B6, B12, C, D, foliumzuur) en mineralen (ijzer, selenium, zink, koper) zorgen voor een goede werking van ons immuunsysteem. Wanneer je evenwichtig en gevarieerd eet volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek, dan krijg je van de meeste van deze stoffen voldoende binnen. Supplementen zijn dan niet nodig. Een uitzondering hierop is misschien vitamine D, dat voor een groot deel door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook als je de voorbije tijd (meerdere maanden) niet zo gezond hebt gegeten, zou het kunnen dat je tekorten hebt aan bepaalde vitaminen of mineralen. Daarnaast hebben bepaalde groepen (bv zwangeren) soms een grotere behoefte en kunnen onvoldoende vitaminen en mineralen uit hun voeding halen. Voedingssupplementen zijn dan soms wel nodig. Een diëtist of huisarts kan je helpen om eventuele tekorten vast te stellen.

hand-holding-vitaminsjpg

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/

https://www.nice-info.be/aandachtspunten-voeding-tijden-van-corona

Terugbetaling obesitasbehandeling voor kinderen en jongeren

Maart 2020 - Nieuws van het RIZIV

Vanaf 1 april wordt obesitasbehandeling voor kinderen en jongeren deels terugbetaald door het RIZIV. Dat is een goede zaak, want uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas ook een grote kans hebben om als volwassenen met obesitas door het leven te gaan. Obesitas is een chronische ziekte en een steeds groter wordend probleem voor onze gezondheid. Het wordt dan ook best zo vroeg mogelijk aangepakt en adequaat behandeld. Daarom krijgen kinderen en jongeren nu een terugbetaling wanneer ze een traject van 10 sessies volgen bij een erkend diëtist. Meer informatie vind je door op de knop hieronder te klikken.

Cholesterol verlagen: statines of niet?

Januari 2020 - Reactie op nieuwsberichten 

Al te vaak worden er cholesterolverlagende geneesmiddelen, zoals statines, voorgeschreven, terwijl dat niet echt nodig is. Een te hoge cholesterol (hypercholesterolemie) verhoogt het risico op hart- en vaatziektes, dus nemen maar liefst anderhalf miljoen Belgen zulke statines. Deze middelen verlagen wel je cholesterol, maar ze nemen niet de oorzaak weg. En die ligt bijna altijd in je leefstijl, vooral je eetgewoontes. De beste behandeling is dan ook gezonder gaan eten.

Met statines heb je trouwens ook wel eens last van de bijwerkingen, bijvoorbeeld spierpijn, buikpijn of misselijkheid. Ook natuurlijke cholesterolverlagende producten, zoals rode gistrijst (gefermenteerde rode rijst), kunnen dezelfde klachten geven. Van gezonder te gaan eten, heb je geen last. Integendeel, je verlaagt daarmee ook het risico op andere ziektes, zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker, om er maar een paar te noemen.

Wil je meer weten over cholesterol en wat je zelf kan doen om hypercholesterolemie zonder medicatie aan te pakken?  Kom dan eens naar een infosessie bij Praktijk49 in Diest-Molenstede, een multidisciplinaire paramedische groepspraktijk. De presentatie van de laatste sessie kan je hier alvast downloaden.

Terug naar school met een gezonde brooddoos

September 2019 - Begin nieuw schooljaar

Wat geef je je kind best mee naar school?

Begin september gaan weer heel wat kinderen en jongeren terug naar school en met hen ook heel wat brooddozen. Maar wat steek je daar nu eigenlijk allemaal in? En hoe zorg je ervoor dat die alle voedingsstoffen geeft die je kind nodig heeft om een hele dag te leren en te spelen. Brood, beleg en groenten mogen niet ontbreken. Je kunt dit nog aanvullen met een dessertje en/of tussendoortje. Vergeet ook het drankje niet mee te geven, liefst in een herbruikbare fles.

Voedingsadvies voor valpreventie

Voeding speelt een essentiële rol bij het behoud van sterke spieren en stevige botten. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar eiwitten, calcium en vitamine D. Lees deze blog om er meer over te weten te komen.

Lees meer
Voedingsadvies rond/na de menopauze

Vrouwen krijgen meer buikvet en meer risico op osteoporose na de menopauze. Tijdens de overgang hebben ze vooral last van opvliegers. Hoe kan een aangepast eetpatroon daarbij helpen?

Lees meer
Voedingsadvies na COVID-19

Na COVID blijf je soms nog lang klachten hebben. Energie- of eiwitrijke voeding kan nodig zijn bij aanhoudende vermoeidheid of verlies van spieren. Bij smaak- en geurverlies is het vaak moeilijk om voldoende te eten. Een diëtist kan je dan helpen.

Lees meer
Voedingsadvies ter preventie van borstkanker

Er bestaan heel wat fabels over voeding en borstkanker. Tegelijkertijd zijn er ook belangrijke feiten die te weinig mensen weten. Zo is het wel meer dan oké om sojaproducten te eten, maar alcohol drink je dan weer beter niet.

Lees meer