Corona en voeding – hoe blijven we gezond?
April 2020 – door Pascale Berghmans, oncologisch en
nefrologisch diëtist en sportvoedingsdeskundige
Het coronavirus is een zeer besmettelijk virus en sommigen
worden na besmetting ernstig ziek. Daarom stellen we ons de vraag hoe we
besmetting kunnen voorkomen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet
(ernstig) ziek worden als we toch besmet geraken.
Besmetting voorkomen
Kan je besmet geraken via voedsel?
Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing
dat het coronavirus via voedsel kan worden doorgegeven. Het virus heeft mensen nodig (levende cellen) om te
overleven, geen voedingsproducten. Het kan wel enige tijd overleven op de
buitenkant van de producten of op verpakkingen. Daarom is het zeer belangrijk
om de hygiënische maatregelen nauw op te volgen. Eigenlijk doe je dat sowieso
best altijd. Daarenboven is het nu even beter om fruit en groenten zonder verpakking
ook te schillen of te pellen en geen rauwe producten te eten. Verhit alles
voldoende lang (minimum 4 minuten aan +/- 65°C). Deel nu ook liever geen bestek
of servies met anderen.
Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/kun-je-via-voedsel-besmet-raken-met-het-coronavirus
https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/kun-je-corona-virus-oplopen-via-eten.aspx
Niet (ernstig) ziek worden of je weerstand op peil houden
Weerstand tegen ziekte: je immuunsysteem
Als we gezond
zijn, werkt ons immuunsysteem optimaal en is de kans dat we ziek worden
kleiner. Leeftijd, roken, slaaptekort, obesitas en voedingstekorten daarentegen,
zijn factoren die bij gezonde mensen ervoor kunnen zorgen dat de kans om ziek
worden, groter is. Dat komt omdat hun weerstand dan minder sterk is. Met een
goede weerstand word je dus minder snel ziek en als je ziek wordt, herstel je
sneller. Soms kan je ook gewoon pech hebben en word je, ondanks een goede gezondheid
en een prima weerstand, toch ernstig ziek.
Om voor een goede weerstand te zorgen, is het dus van groot
belang dat je niet rookt, voldoende beweegt, niet te veel alcohol drinkt,
voldoende slaapt en gezond eet. Dat nu ineens gaan doen, heeft niet veel zin om
je onmiddellijk te beschermen tegen ziekte. De gunstige effecten merk je immers
pas na enige tijd. Toch is het nooit te laat om te stoppen met roken, om meer
gaan te bewegen of gezonder te eten!
Immuunsysteem versterken met vitaminen en minderalen of voedingssupplementen
Verschillende vitaminen (A, B6, B12, C, D, foliumzuur) en
mineralen (ijzer, selenium, zink, koper) zorgen voor een goede werking van ons
immuunsysteem. Wanneer je evenwichtig en gevarieerd eet volgens de richtlijnen
van de voedingsdriehoek, dan krijg je van de meeste van deze stoffen voldoende
binnen. Supplementen zijn dan niet nodig. Een uitzondering hierop is misschien
vitamine D, dat voor een groot deel door je lichaam wordt aangemaakt onder
invloed van zonlicht. Ook als je de voorbije tijd (meerdere maanden) niet zo
gezond hebt gegeten, zou het kunnen dat je tekorten hebt aan bepaalde vitaminen
of mineralen. Daarnaast hebben bepaalde groepen (bv zwangeren) soms een grotere
behoefte en kunnen onvoldoende vitaminen en mineralen uit hun voeding halen. Voedingssupplementen
zijn dan soms wel nodig. Een diëtist of huisarts kan je helpen om eventuele
tekorten vast te stellen.
Bronnen:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/
https://www.nice-info.be/aandachtspunten-voeding-tijden-van-corona