Nefrologische diëtetiek

De nieren zijn de filters van je lichaam. Wanneer ze niet goed meer werken, is een dieet nodig om klachten te vermijden.  Deze diëten zijn vaak complex en het inschakelen van een nefrologisch diëtist is zeker geen overbodige luxe.

Voeding is een belangrijk onderdeel in de behandeling van nierproblemen. Bij elke nierziekte en in iedere fase van het ziekteproces kan een ander dieet nodig zijn. Als diëtist met een specialisatie in nefrologie, kan ik het meest geschikte en haalbare dieet voor jou opstellen. Daarbij krijg je ook de nodige begeleiding om dit correct toe te passen in je dagdagelijks leven.

Je arts of nefroloog zal je doorverwijzen wanneer hij of zij dat nodig vindt. Soms is dat nadat je al bepaalde klachten hebt of je nieren al stevig zijn achteruit gegaan. In het beste geval word je doorverwezen voordat je klachten hebt. Op dat moment kunnen we heel wat doen om klachten te voorkomen en achteruitgang van de nieren te vertragen. Aarzel dus zeker niet om zo snel mogelijk advies te vragen.

Voor chronische nierinsufficiëntie werd er in Vlaanderen een zorgtraject opgesteld. Meer informatie daarover vind je hier: https://www.zorgtraject.be/NL/Patienten/Nierin/default.aspx