Aanbevelingen ter preventie van kanker (deel 3)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand februari is dat kanker in het algemeen. 4 februari was immers wereldkankerdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://www.worldcancerday.org/

 
Vorige week gaf ik advies over fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet en suiker. Deze week leg ik je kort uit waarom je best geen alcohol drinkt om je risico op kanker te verlagen.

 

Alcohol vergroot het risico op verschillende soorten kankers. Het verband met leverkanker is bij de meesten wel gekend. Daarnaast vergroot het drinken van alcohol ook het risico op borstkanker en kankers van zo goed als alle lichaamsdelen of organen langs waar de alcohol passeert (dus mond, keel, strottenhoofd, slokdarm, maag en darm). Alcohol heeft onrechtstreeks een negatief effect op je gezondheid, doordat het de kans op overgewicht vergroot. Maar alcoholische dranken hebben ook rechtstreekse gevolgen op je lichaam. Het is de alcohol zelf – de chemische stof met de naam ethanol – die de boosdoener is. Het maakt dus niet uit of je whisky, wijn of bier drinkt, dat is allemaal even schadelijk.

Eén glas wijn per dag is toch gezond, voor je hart? Nee, dat klopt niet! Er is geen enkele reden om voor je gezondheid wijn (of om het even welke alcoholische drank) te drinken. Eventuele voordelen wegen nooit op tegen de nadelen. Als je gezondheid je dierbaar is, drink je dus beter geen alcohol.

Wil je graag minder alcohol drinken? Lees dan eens deze tips van de Stichting tegen Kanker. Nu is trouwens een goed moment, want februari is ook de maand van Tournée Minérale, een maand zonder alcohol. Ook al is de maand al half, meedoen kan nog altijd.

Volgende week ga ik nog een laatste keer dieper in op één van de andere aanbevelingen.

 

Santé, op jouw gezondheid!