Dieetadvies ter behandeling van obesitas (deel 1)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand maart is dat obesitas. 4 maart was immers wereldobesitasdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://www.worldobesityday.org/

 
In vorige berichten kon je al lezen hoe obesitas je risico op 12 verschillende types van kanker verhoogd. We weten dat je met obesitas ook meer kans hebt op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien werd recent ook bekend dat COVID-19 vaak veel ernstiger verloopt bij mensen met obesitas. Obesitas tijdig behandelen, is dus van groot belang om dit allemaal te voorkomen. 

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, helaas. Obesitas ontstaat door een samenloop van verschillende factoren. De beste behandeling pakt dan ook zoveel mogelijk van die factoren samen aan. Bovendien is ieder lichaam anders, dus is een behandeling maatwerk. In alle gevallen is wel een aanpassing van de leefstijl noodzakelijk. Eén daarvan is een (blijvende) verandering van eetgewoontes. Gewoontes veranderen is moeilijk en een langdurig proces. Een goede begeleiding zal hierbij helpen. 

Gewicht verliezen is trouwens niet zo moeilijk. Daarvoor zijn er tal van diëten. Jammer genoeg verlies je daarmee vaak vooral vocht en spieren, terwijl het eigenlijk nodig is om vet te verliezen. Bovendien kom je weer in gewicht aan wanneer je stopt met dat dieet en opnieuw eet zoals ervoor. Logisch, want je eetgewoontes zijn niet veranderd. 

Om obesitas echt aan te pakken is het dus nodig om een dieet te volgen dat zo is opgesteld dat je vooral vet verliest. Terwijl je dat dieet volgt, werk je ook stap voor stap aan het veranderen van je eetgewoontes. Dat vraagt doorzettingsvermogen en geduld, wat het zo moeilijk maakt. 

Daarom worden er soms hulpmiddelen ingezet, vooral als er wat sneller resultaat zou moeten zijn. Dan kunnen medicamenten of vervangmaaltijden ingeschakeld worden. Het is echt wel aangeraden om hiervoor advies te vragen aan je diëtist. Er zijn immers niet zo heel veel goede, volwaardige vervangmaaltijden verkrijgbaar.  

Obesitas overwinnen is niet gemakkelijk, maar het kan! Voor je lichamelijke gezondheid is het in ieder geval heel belangrijk. Wacht dus liever niet te lang.