Rookstopadvies (deel 1)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand mei is dat weer even anders. Deze maand schrijf ik over stoppen met roken, want naast diëtist ben ik ook tabakoloog (rookstopbegeleider) en op 31 mei is het wereld anti-tabaksdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: WHO No Tobacco Day 2021

 

Van 17 tot en met 21 mei zal in België ook de Week Zonder Tabak plaatsvinden. De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) zal die week een campagne lanceren om het werk van tabakologen bekender te maken. Daarover dan meer. Nu eerst wat meer over roken en stoppen.

 

Waarom is stoppen zo moeilijk?

Ondertussen weet iedereen dat roken heel ongezond is, ook wie rookt. Daarom willen vele rokers wel stoppen, maar lukt dat niet altijd. Dat komt omdat de nicotine in de sigaret ervoor zorgt dat we altijd maar opnieuw en alsmaar meer nicotine – dus een sigaret – nodig hebben. Verslaafd, dus. En van een verslaving afkomen – ontwennen – is moeilijk. Je lichaam zal er alles aan doen om je toch een sigaret te doen nemen en dat uit zich in ontwenningsverschijnselen. Je bent trouwens meestal niet alleen lichamelijk (somatisch) verslaafd aan sigaretten, ook geestelijk (psychisch) en gedragsmatig. Je rookt ook om emoties te onderdrukken of uit verveling of gewoonte, of om al die redenen samen. Extra moeilijk dus.

 

 

Moeilijk gaat ook

Geen nood, er is hulp. Medicijnen of nicotinevervangers kunnen helpen om de lichamelijke ontwenningsverschijnselen te verzachten. Zo wordt stoppen al een stuk makkelijker. Voor je gedrags- en psychische verslaving kan je je professioneel laten begeleiden door een zorgverlener die daar specifiek voor werd opgeleid (een tabakoloog). Die helpt je ook beter om te gaan met ontwenningsverschijnselen. Zo krijg je alle aspecten van je verslaving beter onder controle en vergroot je je kansen op succes. Het lukt dan soms nog niet van de eerste keer, maar dat is niet erg. Stoppen met roken is een leerproces. Uit elke stoppoging trek je bepaalde lessen voor jezelf en ben je bij de volgende poging nog beter voorbereid. Met vallen en weer opstaan, met hulp en volharding… Als ik het kan, kan jij het ook!