Rookstopadvies (deel 2)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand mei is dat weer even anders. Deze maand schrijf ik over stoppen met roken, want naast diëtist ben ik ook tabakoloog (rookstopbegeleider) en vandaag, 31 mei, is het wereld anti-tabaksdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: WHO No Tobacco Day 2021 

Vorige keer legde ik waarom stoppen met roken zo moeilijk is en wat je daaraan kan doen. Je laten begeleiden door een tabakoloog, is daar een voorbeeld van. Daarover nu wat meer. 


Een tabakowat?

Een tabakoloog dus. Dat is een professionele zorgverlener die nog een specifieke bijkomende opleiding heeft gevolgd. Hij/zij leert er alles over tabaksverslaving en -ontwenning. Daarmee kan die jou met de juiste methodes begeleiden tijdens een rookstopproces. Met de ludieke quiz Tabakowat? leer je er meer over. 


Rookstopbegeleidingsvormen

De meest gepaste methode voor jou is niet perse de beste voor jouw collega. Je kiest zelf wat het beste bij jou past. Allereerst kan je kiezen tussen individuele begeleiding of groepsbegeleiding. Daarnaast heb je de keuze tussen begeleiding via telefoon, beeldbellen of persoonlijk in de praktijkruimte. In de korte videofilmpjes op deze rookstoppagina wordt die verschillende manieren kort toegelicht. 


Hoeveel kost dat?

Die professionele begeleiding is uiteraard niet gratis, maar voor sommigen toch bijna. Wie in Vlaanderen woont heeft elk jaar recht op terugbetaling voor 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding. Zo betaal je zelf maximaal €7,50 per kwartier voor individuele begeleiding. Voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, kost groepsbegeleiding bijvoorbeeld maar 50 cent per kwartier. Het volledige overzicht vind je hier:  https://rookstop.vrgt.be/wat-een-tabakoloog/terugbetaling. Roken is in elk geval duurder dan stoppen met roken.