Voedingsadvies bij prikkelbare darmen
Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand juni schrijf ik over het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het komt vaker voor dan gedacht en het enige dat dikwijls echt soelaas brengt is een aanpassing van je voeding, samen met meer ontspanning en beweging.
PDS, wat is dat?
Een syndroom is een groep van symptomen en tekenen die vaak samen voorkomen. Het is dus geen ziekte, het brengt geen schade toe aan je gezondheid. De klachten kunnen wel zeer vervelend, pijnlijk en hinderend zijn. Bij prikkelbare darmen zijn dat vooral buikpijn, -krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid en diarree en/of constipatie. We noemen dat functionele darmklachten, want ze doen zich voor als de functie van de dikke darm verstoord is. Meer uitleg vind je bij https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/prikkelbaredarmsyndroom-pds of https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/
Behandeling
De oorzaak van PDS is niet gekend. De klachten worden vaak uitgelokt door bepaald voedsel en stress. De behandeling is dan ook gericht op het vermijden van klachten door dat voedsel te vermijden en stress te verminderen. Welk voedsel dat is, verschilt sterk van persoon tot persoon. Een diëtist gaat daarom samen met jou ernaar op zoek. Het gaat meestal om voedingsmiddelen die rijk zijn aan fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen, afgekort FODMAPs.
Laag-FODMAP-dieet
Je diëtist stelt eerst vast welke FODMAPs precies bij jou waarschijnlijk een trigger zijn. Dat gebeurt in verschillende fases. Eerst volg je gedurende enkele weken een eliminatiedieet, waarbij alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen uit je voeding worden “geëlimineerd”. Daarna, als je klachtenvrij bent, volgt een herintroductiefase. Daarin worden stap voor stap bepaalde FODMAP-rijke producten opnieuw “geïntroduceerd”. Zo gaan we bewust klachten uitlokken om te kunnen vaststellen welke FODMAP(s) jouw darmen prikkelen. De diëtist kan dan aangeven welke voedingsmiddelen je beter wel en beter niet neemt en in welke hoeveelheden (binnen je tolerantiegrenzen). Meer informatie over het dieet vind je bij https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/helpt-het-fodmap-beperkte-dieet-tegen-maag-darmklachten-.aspx. Je mag eventuele vragen ook mailen naar info@dietistindiest.be.