Voedingsadvies na COVID-19

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. Deze maand schrijf ik over COVID-19, want helaas zitten we midden in de vierde golf. Meer over de ziekte lees je hier.

Zowat één op vier mensen die COVID-19 hebben gehad, heeft nog lang daarna covid-klachten (post-covidsyndroom). Klachten zoals aanhoudende vermoeidheid en/of verlies van spierweefsel en smaak- en geurverlies komen vaak voor. Een diëtist kan je in deze gevallen helpen. 

Spierverlies

Artsen hebben al de goede reflex om voor spierherstel door te verwijzen naar een kinesitherapeut. Nog te weinig  wordt een diëtist daarbij ingeschakeld. Kinebehandeling voor spierherstel werkt nochtans alleen goed in combinatie met een eiwitrijk dieet op maat van de patiënt.

Eiwitrijke voeding

Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt, laat je best bepalen door een diëtist. Dat wordt dan vergeleken met hoeveel eiwitten je doorgaans inneemt. Dat kan de diëtist dan weer goed inschatten door een voedingsanamnese af te nemen, een vraaggesprek over wat je zoal eet. In dit geval zal doorgevraagd worden naar producten die veel eiwitten bevatten. En dat is echt wel meer dan je dagelijks stuk vlees.

Nu dat geweten is hoeveel je nodig hebt en hoeveel je inneemt, weet je ook of en hoeveel eiwitten je extra moet nemen voor een goed herstel. De diëtist zal nu samen met jou op zoek gaan naar voedingsmiddelen die het tekort aanvullen. Soms zijn daarbij eiwitsupplementen nodig of nuttig, maar lang niet altijd.

Smaak- en geurverlies

Ook bij klachten van geur- en smaakverlies, verlies van eetlust, extreme moeheid, maag- en darmklachten en/of misselijkheid is een behandeling door een diëtist aangewezen. Zonder behandeling leiden deze klachten vaak tot ondervoeding en daardoor kan je lichaam niet (goed) herstellen. De diëtist zal in dit geval een klachtenanamnese afnemen en advies geven om de klachten door voeding niet te verergeren of zelfs te verminderen.

Ook hier zal hij of zij inschatten hoeveel energie je nodig hebt en hoeveel je inneemt, om dan aan te geven hoe jij, rekening houdend met je klachten, meer energie (kcal) zou kunnen innemen. Omdat de klachten na covid-19 vergelijkbaar zijn met die na kanker/kankerbehandeling, zal een oncodiëtist in dit geval je nog beter kunnen helpen.