Voedingsadvies ter bevordering van gezondheid (deel 1)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand april is dat even anders. Deze maand schrijf ik eens over gezondheid, want op 7 april was het wereldgezondheidsdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: WHO Wereldgezondheidsdag 

Wanneer er gesproken of geschreven wordt over gezonde voeding, dan komen superfoods, verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen steevast ter sprake. Laat me daarover eens wat meer vertellen. 

Superfoods

Chiazaad, gojibessen, knoflook, donkere chocolade of cacaobonen, matcha of groene thee… je hebt het waarschijnlijk ook al wel eens gelezen of gehoord. Zijn dat nu echt superfoods? Nee, eigenlijk niet, omdat superfoods (voedingskundig) niet bestaan. Het is een marketingterm, uitgevonden door de industrie om van bepaalde (vaak dure) producten meer te verkopen. Voedingskundig gezien zouden we alle groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, zaden en pitten superfoods kunnen noemen. Die hebben allemaal een gunstig effect op je gezondheid.

Verrijkte voedingsmiddelen

Verrijkte voeding zijn gewone voedingsproducten waaraan bepaalde voedingsstoffen werden toegevoegd. Je kent wel de margarines verrijkt met omega 3, ontbijtgranen met ijzer of fruitsappen met extra vitamines. De producent pakt er graag mee uit en laat uitschijnen dat die producten je gezondheid bevorderen. Ook hier is dat voor een groot deel marketing, want verrijkte producten zijn bijna altijd duurder dan de gewone variant. Hoewel sommige gunstige gezondheidseffecten wel bewezen zijn, is het meestal niet nodig of nuttig om verrijkte producten te nemen. Tenzij je één of meerdere voedingsstoffen tekortkomt, maar dan vraag je best eerst advies aan je huisarts of diëtist. 

Voedingssupplementen

Een supplement is een voedingsstof (of -stoffen) die je in een kleine, geconcentreerde dosis neemt, zoals bijvoorbeeld een capsule of ampulle, of in de vorm van poeder of druppels. Het is letterlijk een supplement bij je voeding maar kan die voeding niet vervangen. Ze dienen alleen om (door je arts of diëtist) vastgestelde tekorten terug aan te vullen. Ze zijn veilig als je die koopt die zijn goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid (bv. wat verkocht wordt in een apotheek) en als je niet meer neemt dan de voorgeschreven dosis. Dat wil nog niet zeggen dat ze ook altijd effect hebben. En het principe “baat het niet, dan schaadt het niet” is hier NIET van toepassing. Soms schaadt het wel! Laat je dus goed adviseren.

 

Meer informatie: https://www.health.belgium.be/nl/voedingssupplementen-en-verrijkte-voedingsmiddelen