Voedingsadvies ter preventie van baarmoederhalskanker - deel 1

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand januari is dat baarmoederhalskanker. Januari is immers de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl.

Een vroege opsporing is belangrijk. Laat je daarom elke drie jaar screenen. Kanker voorkomen is nog beter. Daarom worden in Vlaanderen alle jongens en meisjes van 12 jaar gevaccineerd. Daarnaast kan je met een gezonde leefstijl het risico op baarmoederhalskanker ook zelf verlagen. Wat betekent dit nu concreet? Wel, ziehier twee belangrijke adviezen:

Rook niet of stop met roken.
Dat roken het risico verhoogt op longkanker, dat snappen we allemaal. Maar wat heeft baarmoederhalskanker daarmee te maken? Roken vermindert de werking van je immuunsysteem. Als je dan besmet wordt met het humaan papillomavirus (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt), dan kan je verzwakte immuunsysteem dat virus niet altijd uitschakelen. Stoppen met roken helpt dus ook om dit type kanker te voorkomen.

Vermijd overgewicht op volwassen leeftijd
Overgewicht, of liever: vetopstapeling in de buik, verhoogt duidelijk het risico op 12 verschillende soorten kanker. Bij baarmoederhalskanker is de rol van buikvet nog niet zo duidelijk aangetoond. Toch zijn er al wat wetenschappelijke onderzoeken die, in beperkte mate, een verband tussen ernstig overgewicht (BMI  > 29 kg/m²) en baarmoederhalskanker aantonen. Het wereldkankeronderzoeksfonds (WCRF) geeft daarom het advies om een gezond gewicht te behouden. De volgende aanbevelingen worden gegeven:
- blijf lichamelijk actief;
- eet veel volkoren graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten;
- beperk het eten van 'fast food' en andere ultrabewerkte voedingswaren (zoals o.a. charcuterie) zoveel mogelijk;
- beperk het  eten en drinken van gesuikerde voedingsmiddelen of dranken (bv. chocomelk, fruitsap, ...)

Wil je graag deze aanbevelingen in praktijk brengen en weet je niet goed hoe? Vraag dan gerust raad aan een diëtist in jouw buurt of maak hier een afspraak.