Voedingsadvies ter preventie van baarmoederhalskanker (deel 3)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand januari is dat baarmoederhalskanker. Januari is immers de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl.

Vorige week legde ik uit hoe je kan weten of je overgewicht hebt. Deze week ga ik dieper in op één van de gegeven aanbevelingen om overgewicht te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen, toch?

 

Eerst en vooral, er bestaan geen gezonde of ongezonde voedingsmiddelen. Er zijn alleen gezonde en ongezonde voedings- of eetpatronen. Toch zijn er ondertussen voldoende wetenschappelijke aanwijzingen dat het eten van veel fruit en groenten volkorenproducten en regelmatig wat peulvruchten, het risico op bepaalde types kanker helpt verminderen (Stichting Tegen Kanker, alles over kanker).

 

Eet volkoren graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten

 

Groenten kan je echt niet te veel eten. Eet dagelijks minimaal 300g groenten, verspreid over verschillende maaltijden. Neem bijvoorbeeld een kom groentesoep of rauwkost ’s middags en een half bord gekookte groenten ’s avonds. Groenten kan je ook als tussendoortje nemen. Denk maar aan kerstomaatjes, worteltjes, komkommer… Varieer zo veel mogelijk. Seizoensgroenten van bij ons zijn altijd een goede keuze!

Met fruit kan je wel overdrijven. Twee à drie porties fruit per dag zijn voldoende. Een portie is bijvoorbeeld een appel of een peer, twee mandarijntjes, kiwi’s of pruimen, een handvol druiven… Ook hier geldt: varieer zo veel mogelijk en seizoensfruit van bij ons is altijd een goede keuze!

Volkoren graanproducten neem je volgens jouw individuele behoefte. Dat kan je laten inschatten door een diëtist. Een algemene aanbeveling zegt om toch minstens 125g per dag te nemen (Vlaams Instituut Gezond Leven). Belangrijk hierbij is wel dat je kiest voor de volkoren variant (bruiner van kleur). De geraffineerde (witte) graanproducten bevatten niet meer zo veel voedingsvezels, mineralen en vitamines. Ook hier kan je variëren, er is keuze genoeg. Volkorenbrood of havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur, volkoren couscous, quinoa, … dat telt allemaal mee!

Tot slot eet je bij voorkeur ook wekelijks een portie peulvruchten. Dat zijn kikkererwten, linzen, kidneybonen, rode/witte/bruine bonen, enz. Ze kunnen vlees of vis vervangen bij één van je hoofdmaaltijden. Denk bijvoorbeeld eens aan hummus op de boterham, een chili met bonen of een maaltijdsoep met linzen. Inspiratie vind je bij EVA vzw.

Smakelijk eten!