Aanbevelingen ter preventie van kanker (deel 2)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand februari is dat kanker in het algemeen. 4 februari was immers wereldkankerdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://www.worldcancerday.org/

 
Vorige week kreeg je al de 10 aanbevelingen van het Wereldkankeronderzoeksfonds om de kans op kanker te verkleinen. Deze week ga ik dieper in op één ervan: eet zo weinig mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet en suiker.

 

Fastfood is voedsel dat snel en gemakkelijk te verkrijgen is, zoals hamburgers, frieten, gefrituurde snacks, pizza, kebab, … Het zijn (industrieel) sterk bewerkte producten. Ze hebben zoveel bewerkingen ondergaan dat je niet meer kan zien van welke plantaardige of dierlijke bron ze gemaakt zijn. Voor de smaak is er veel vet, suiker of zout aan toegevoegd.

Eigenlijk weten we allemaal dat fastfood niet gezond is. Waarom is dat nu zo ongezond en hoe vergroot dit het risico op kanker? Wel, eerst en vooral, die producten bevatten weinig nuttige voedingsstoffen, wel heel veel energie (calorieën dus). Dat kan ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt en overgewicht vergroot je risico op kanker.

Eens een keertje zoiets eten, is niet zo erg. Helaas eten we het doorgaans te vaak. We eten er meestal ook te grote porties van, want echt de honger stillen doen ze niet. Hoe kan je nu minder fastfood eten?

Spreek met jezelf af hoe vaak je zoiets wil nemen, bijvoorbeeld één keer per twee weken. Neem dan een kleinere portie dan gewoonlijk en vul aan met lekkere groenten. Kies ook wat vaker voor een zelfbereide diepvriesmaaltijd. Maak wat extra porties van je lievelingsgerecht en vries die in voor op momenten dat je snel eten wilt hebben. Kant-en-klare maaltijden zijn zelden evenwichtig samengesteld.

 

 

Volgende week ga ik dieper in op één van de andere aanbevelingen.

 

Eet smakelijk!