Aanbevelingen ter preventie van kanker (deel 4)

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand februari is dat kanker in het algemeen. 4 februari was immers wereldkankerdag. Meer info daarover vind je via deze koppeling: https://www.worldcancerday.org/

 
Vorige week kon je lezen waarom je best geen alcohol drinkt om je risico op kanker te verlagen. Deze week vertel ik waarom volkoren graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten helpen om kanker te voorkomen.

 

Uit onderzoek is gebleken dat meer plantaardig voedsel eten allerlei ziektes – ook kanker – helpt voorkomen. Door vooral te kiezen voor plantaardige producten krijg je veel voedingsvezels, mineralen, vitaminen en andere stoffen met een kanker-beschermende werking binnen. Al deze voedingsstoffen samen zorgen ervoor dat je immuunsysteem optimaal werkt, dat je spijsvertering en stofwisseling goed functioneren én ze verhinderen dat vrije radicalen en schadelijke stoffen in je lichaam een negatief effect gaan hebben.

Meer plantaardig voedsel nemen betekent niet dat je vegetarisch moet gaan eten. Een goede leidraad is: minimum 2/3 van je voedsel van plantaardige en maximum 1/3 van dierlijke oorsprong. Groenten en fruit zijn goed gekend en behoeven niet meer zoveel uitleg. Daarom wat meer over volkoren graanproducten en peulvruchten. Wat is dat dan zoal?

Volkoren graanproducten

Granen vormen een belangrijk onderdeel van onze voeding. Als je voor de volkoren variant kiest, zit je altijd goed. Neem bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, bulgur, … Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel, dus mét kiem en zemel. Dat wordt ook wel ongeraffineerd genoemd. Bloem of meel van een hele graankorrel is lichtbruin. Daartegenover staat witte, geraffineerde bloem. De kiem en zemel werden verwijderd en daarmee ook de meeste vezels, mineralen en vitaminen.

Peulvruchten

Peultjes, (dop)erwtjes of prinsessenboontjes eten we allemaal wel eens. Plantkundig behoren die tot de peulvruchten, maar voedingskundig niet. Met peulvruchten bedoelen we eigenlijk kikkererwten linzen, bruine, rode of witte bonen, kidneybonen, of sojabonen. Die bevatten meer eiwitten en kunnen dus gebruikt worden om een eiwitrijk dierlijk product – zoals vlees – te vervangen. Die peulvruchten staan doorgaans veel te weinig op ons menu. Eens per week zou toch al een goed begin zijn. Hoe begin je daaraan? Het Instituut Gezond Leven helpt je op weg!

Smakelijk eten en tot volgende week!