Voedingsadvies bij leververvetting (deel 1)
Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. In de maand augustus schrijf ik over niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Dat is momenteel de meest voorkomende leverziekte in onze westerse wereld. Zie ook https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/is-niet-alcoholische-leververvetting-de-snelst-oprukkende-leveraandoening-in-europa
Wat is NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease)?
Wanneer er zich te veel vet opstapelt in de cellen van je lever, dan spreken we van leververvetting. Veel alcohol drinken is slecht voor de lever, dat weten we ondertussen allemaal. Dat kan inderdaad leiden tot leververvetting en later tot leverontsteking (hepatitis). Minder geweten is dat de lever ook kan vervetten als je weinig of geen alcohol drinkt. NAFLD dus…. En ook dat kan leiden tot leverontsteking (NASH). Als dat niet tijdig wordt behandeld, kan dit op zijn beurt weer levercirrose (in 10 – 20 % van de gevallen) en zelfs leverkanker tot gevolg hebben.
Hoe ontstaat NAFLD?
NAFLD is vaak een gevolg van onze westerse, ongezonde leefstijl: weinig lichaamsbeweging en onevenwichtige, calorierijke voeding. Dat veroorzaakt op den duur een verstoring in de stofwisseling van vetten en suikers in de lever. Als je overgewicht of obesitas hebt of metabool syndroom - en daarmee ook een vorm van insulineresistentie - dan is er ook een grotere kans dat je NAFLD hebt. Gelukkig kan het proces van leververvetting omgekeerd worden door de oorzaken weg te nemen. Tijd voor actie dus!
Wat kan je eraan doen?
Als we de oorzaken tijdig wegnemen, dan herstelt de lever zich. Het is wel belangrijk om dit te doen vooraleer er definitieve leverschade is (cirrose of fibrose). En daar wringt het schoentje… Leververvetting geeft meestal geen of weinig klachten. Je gaat dus niet naar je dokter of diëtist, er is geen aanwijzing voor medisch of diëtistisch onderzoek. In bloedwaarden zie je wel vaak verhoogde waarden voor de leverenzymen AST en vooral ALT. Hou dat dus zeker in de gaten.
Aanpassing levensstijl
Het wordt dan tijd om je eet- en beweeggewoonten eens onder de loep te nemen. Je diëtist is daarvoor de aangewezen persoon. Hij of zij zal o.a. een voedingsanamnese afnemen als deel van het diëtistisch onderzoek. Daaruit zal blijken hoe jouw voeding en eetgewoonten aangepast kunnen worden. Niet alleen de inname van vetten, maar ook die van suikers zijn hier heel belangrijk. En niet alle vetten of suikers zijn gelijk. Vraag daarvoor raad aan je diëtist (mailto:info@dietistindiest.be). Wat meer info geef ik alvast in een volgende blog.
Daarnaast is meer bewegen ook belangrijk. Als je niet goed weet hoe je daaraan kunt beginnen, dan helpt een BOV-coach je op weg. Voor meer info, zie https://www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing.
Zie ook: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/niet-alcoholische-vetlever