Voedingsadvies rond/na de menopauze

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. Deze maand schrijf ik over menopauze, want steeds meer en meer vrouwen komen daarvoor bij mij. Meer over de menopauze lees je hier.

Klachten en gezondheidsrisico’s

Opvliegers

Wellicht wel de meest voorkomende klacht in de overgang … Vervelend, maar gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Je kan met je arts bespreken of hormoonsubstitutie nuttig zou kunnen zijn in jouw geval. En je kan met je diëtist bespreken welke voedingsaanpassingen zouden kunnen helpen.

Overgewicht, buikvet, metabool syndroom en hart- en vaatziekten

Het ouder worden en de menopauze (hormonale veranderingen) zorgen ervoor dat je meer vetmassa krijgt en minder spiermassa. Het vet zal ook meer in de buikholte worden opgestapeld.  Het risico op metabool syndroom en daarmee op hart- en vaatziekten, wordt groter naarmate je meer buikvet hebt.

Botontkalking, osteoporose en botbreuken

Ook op onze botten heeft de menopauze een invloed. Door het ouder worden verliezen we langzaamaan botmassa. Een daling in het oestrogeengehalte versnelt dat proces. Je voelt er niks van, maar het risico op osteoporose en botbreuken verhoogt wel.

Borstkanker

Het lagere oestrogeengehalte heeft ook zijn voordelen, want hierdoor daalt het risico op borstkanker. Toch worden drie op vier gevallen van borstkanker nog vastgesteld na de menopauze. Wat je kan doen op je risico op borstkanker te verkleinen, lees je hier.

Aangepaste voeding

Om klachten te verminderen en zeker om gezondheidsrisico’s te beperken, is het nodig om je voeding aan te passen. Sommige vrouwen merken dat ze meer last van hebben van opvliegers als ze koffie, thee, alcohol en/of sterk gekruid eten hebben genomen. Echte wetenschappelijke onderbouwing daarvoor is er niet, maar dat wil niet zeggen dat het bij jou wel zou kunnen helpen. Baat het niet, dan schaadt het niet (in dit geval).

Om je gewicht en de hoeveelheid buikvet onder controle te houden, is het nuttig om je energiebehoefte opnieuw in te (laten) schatten. Doorgaans heb je minder calorieën nodig als je ouder wordt en in de menopauze komt. Blijf je evenveel van hetzelfde eten als voordien, dan kom je dus bij in gewicht. Let er wel op dat je voldoende essentiële voedingsstoffen blijft innemen. Schakel dus op tijd een diëtist in.

Om osteoporose tegen te gaan is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in te nemen. Hoe je dat doet, kan een diëtist je het beste uitleggen. Daarnaast is ook voldoende bewegen een must.