Voedingsadvies ter preventie van borstkanker

Elke maand geef ik een aantal adviezen rond hetzelfde thema, dezelfde ziekte of aandoening. Deze maand schrijf ik over borstkanker, want oktober is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker. (https://www.iarc.who.int/featured-news/breast-cancer-awareness-month-2021/).

Voedingsadvies ter preventie van borstkanker

Er is alsmaar meer wetenschappelijk bewijs dat een evenwichtig eetpatroon met veel fruit, groenten, volkoren graanproducten en peulvruchten én een gezond gewicht het risico op borstkanker en andere kankers verkleinen. Daarover schreef ik al in het beging van dit jaar (https://dietistindiest.be/blog/aanbevelingen-ter-preventie-van-kanker-deel-4) Nu ga ik wat dieper in op enkele meer specifieke voedingsmiddelen die verband houden met borstkanker: sojaproducten en alcoholische dranken.

Sojaproducten

Sojaproducten worden gemaakt van sojabonen. Dat zijn peulvruchten die van de sojaplant komen. De bekendste producten zijn sojadrank (plantaardig alternatief voor melk), tofu en tempeh (plantaardige alternatieven voor vlees), sojasaus, sojaolie en sojamargarine.

Er bestaan heel wat tegenstrijdige adviezen over soja. Ze zouden onze hormoonhuishouding verstoren of net beschermen tegen kanker. In soja zitten oestrogeenachtige stoffen, de zogenaamde isoflavonen of fyto-oestrogenen. Uit oudere studies met dieren bleek dat die de kans op borstkanker zouden vergroten. Meer recent onderzoek bij mensen leidt nu tot het tegenovergestelde effect. Wetenschappers hebben nu sterke vermoedens dat die fyto-oestrogenen de plaats kunnen innemen van de lichaamseigen oestrogenen en vrouwen zo kunnen beschermen tegen het mogelijks kankerbevorderende effect van langdurige blootstelling aan die oestrogenen. Let wel: soja-supplementen bevelen we niet aan, want de veiligheid van hoge dosissen is nog niet aangetoond. Normale dosissen, zoals die worden genomen via voedsel, hebben geen negatief effect. Naast die isoflavonen bevat soja ook veel voedingsvezels. Daarvan weten we dat die ook een beschermend effect kunnen hebben tegen kanker en allerlei andere aandoeningen. Meer daarover lees je hier: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/peulvruchten/hoe-gezond-is-soja.

Alcoholische dranken

Van alcohol weten we dat het schadelijk is voor de lever. Daarnaast vergroot alcohol ook het risico op verschillende soorten kankers, waaronder ook borstkanker. Dat is helaas veel minder geweten. Ik schreef hierover al in een blog in februari: https://dietistindiest.be/blog/aanbevelingen-ter-preventie-van-kanker-deel-3

Concreet

Van sojaproducten krijg je geen borstkanker. Ze zijn net goed voor je gezondheid, dus je mag er elke dag wat van eten of drinken. Alcohol daarentegen vergroot je risico op het krijgen van borstkanker wel. Drink o.a. daarom zo weinig mogelijk alcohol.